Bad karma

Als je me vraagt: wie van de twee mag je het meest, de vlieg of de mug, dan kies ik voor de eerste. Zeker, de vlieg heeft belangrijke minpunten (hij eet poep, maakt herrie), maar ondanks dat heb ik geen hekel aan hem. Dat komt doordat de vlieg boven alles oerstom is en dus in feite weinig aan zijn tekortkomingen kan doen. Het lukt hem bijvoorbeeld nooit om de uitgang te vinden als hij ergens naar binnen is gevlogen. En dat ligt niet aan zijn ogen, want de natuur heeft hem bedeeld met enorme exemplaren waarover in biologieboekjes nogal dweperig wordt gedaan. Ten onrechte, want een vlieg wijzen op een openstaande deur, hem in de juiste richting wapperen met handen of stofdoek: het heeft geen enkele zin. Hij ziet de uitgang toch niet, zelfs al zou er een pijl in knipperend neon boven hangen. Op zo’n sukkel kun je gewoon niet kwaad worden.

Ook Family Guy kan hierover meepraten:

De mug daarentegen, is een heel ander verhaal. Zij (want alleen het vrouwtje steekt) is stiekem. Geniepig. Een profiteur van kostbaar bloed. En om je zo te gedragen, moet je wel slim zijn. Je merkt het pas dat ze bij je langs is geweest, als je ergens jeuk hebt.De gemiddelde vlieg zou je niet eens kúnnen prikken, ook al zou hij daarvoor zijn uitgerust met het juiste gereedschap. Hem zie je al van ver aankomen. De vlieg is als een dikke man met een kwaaie dronk, die zwalkend en lallend op je afkomt en over zijn eigen voeten struikelt voordat hij je met zijn weke vuisten kan raken.

Deze mug vind ik wel aardig, maar dat komt omdat ze niet echt is:


Toch is het me gisteren gelukt om twee muggen te grazen te nemen die zich langzamer dan anders voortbewogen, omdat ze zich net hadden volgezogen. Alleen ben ik nu bang voor ‘bad karma’. Wat heb ik over mezelf afgeroepen door die muggen dood te slaan? Het waren gemene bitches, maar karma denkt niet licht over moord. Ik wil graag in een volgend leven terugkomen als de beste gitarist die de wereld ooit heeft gekend, met lang haar en een sixpack waarvoor ik niet naar de sportschool hoef. Dat zal nu wel niet doorgaan. Ik reïncarneer vast als mug. Of erger nog: als vlieg. Ik heb nu al vaak problemen met het vinden van de weg, dus dat laatste zit er dik in.

Schrijf hier je reactie!

*